Museumschip ‘Buffel’ nu écht weg uit Rotterdam

Buffel-Maritiem-Museum-Rotterdam

Maritiem Museum vol vertrouwen over toekomst in Hellevoetsluis
Het Maritiem Museum Rotterdam neemt na meer dan dertig jaar wegens bezuinigingen definitief afscheid van museumschip ‘Buffel. Op dinsdag 17 september wordt het schip, MITS het weer en het getij het toelaat, de Leuvehaven uitgesleept op weg naar de werf Keppel en Verolme voor een onderhoudsbeurt. Op zaterdag 5 oktober wordt de ‘Buffel’ feestelijk ontvangen in het Jan Blankendok in Hellevoetsluis waar het voor het einde van het jaar weer toegankelijk zal zijn voor publiek.

Sleepboten
Volledig afhankelijk van het weer en het getij wordt Museumschip ‘Buffel’ op dinsdag 17 september losgekoppeld van de kade waar het schip meer dan dertig jaar lag. Daarna trekken sleepboten het naar de ingang van de Leuvehaven. Op vrijdag 20 september begeleiden grotere slepers de ‘Buffel’ via de Erasmusbrug naar de werf Keppel Verolme voor een grote onderhoudsbeurt. Actuele informatie wat betreft data en tijden zijn te vinden op www.maritiemmuseum.nl.

Vol vertrouwen
Voor het Maritiem Museum Rotterdam blijft het vertrek van de ‘Buffel’ pijnlijk, maar het ziet de toekomst van het schip in Hellevoetsluis vol vertrouwen tegemoet. Algemeen directeur Frits Loomeijer:” We zijn er trots op dat museumschip ‘Buffel’ behouden is gebleven voor de regio en zijn er van overtuigd dat het schip in Hellevoetsluis ook weer een echte publiekstrekker zal worden”. Op de plek van de ‘Buffel’ in de Leuvehaven zal op korte termijn in samenwerking met het naastgelegen Havenmuseum een andere bezienswaardigheid komen.

Geschiedenis van de ‘Buffel’
Hare Majesteits ‘Buffel’ werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Haar belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen. Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de ‘Buffel’ als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd de ‘Buffel’ omgebouwd tot logementschip en o.a. afgemeerd in Hellevoetsluis waar talloze matrozen hun opleiding genoten. In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de ‘Vrienden van de Buffel’. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip. De ‘Buffel’ is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, waarvan 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.

Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt iedereen die sinds 1974 heeft meegewerkt aan de ‘Buffel’ en/of het schip financieel ondersteund heeft.