Controles op het Friese water

De politie heeft donderdag op diverse Friese meren en kanalen controles uitgevoerd. Vanwege het mooie weer en het Skûtsjesilen bij Langweer was het druk op en rondom het water. In samenwerking met medewerkers van Provinciale Waterstraat werd daarom gecontroleerd. De aandacht ging daarbij vooral uit naar snelvaren, het houden van stuurboordswal op het Prinses Margrietkanaal en het hinderen van de scheepvaart door zwemmers. Ook werden diverse watersporters gewaarschuwd in verband met het naderende slechte weer. In totaal schreven agenten tien bekeuringen uit. Een groot deel daarvan was voor snelvaren op plaatsen waar dat niet mag.

Schjpper snelle rib op de bon
Een schipper van een snelle rib kreeg een boete van 200 euro. Hij voer met hoge snelheid van de Langweerderwielen naar het Sneekermeer. Daarbij passeerde hij tientallen aangemeerde schepen. Door hoge hekgolven raakten diverse schepen de walbeschoeiing of aanlegsteigers. Of er schade is ontstaan aan één van de schepen is nog niet duidelijk. Eventueel gedupeerde schippers kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Op het Sneekermeer werd de rib achterhaald door de waterpolitie en een bekeuring van 200 euro was het gevolg.

Zwemmer op de bon voor hinderen scheepvaartverkeer
Ook was er donderdag weer speciale aandacht voor zwemmers die bij Kûkherne het scheepvaartverkeer hinderden. Een 31-jarige inwoner van Kollum was aan een stootwil van een passerend schip gaan hangen. De opvarenden probeerden hem los te maken. Toen dat niet lukte besloten ze het schip tot stilstand te brengen. Ze waren bang dat de zwemmer anders de schroef zou raken. De waterpolitie greep in en sprak de zwemmer aan. De 31-jarige man verliet snel het water en wilde vluchten. Een agent sprong van boord en achterhaalde hem. Een boete van 130 euro was het gevolg.

Meer… Politie