Open dag 40 jaar Baggermuseum

Het is 40 jaar geleden dat het Nationaal Baggermuseum zelfstandig werd. In 1961 werd in Sliedrecht een museum gesticht en daar maakte de historie van baggeren deel van uit. De collectie breidde sterk uit, in 1973 werd het Baggermuseum zelfstandig en vestigde zich in het pand Molendijk 16.

Enkele jaren later kwam het voormalige woonhuis van de familie Volker beschikbaar aan de Molendijk 204. Sindsdien is het Nationaal Baggermuseum op deze locatie gevestigd. Bijzonder is dat er in de wereld maar één Baggermuseum bestaat waar de ontwikkeling en de toekomst van waterbouwkundige werken te zien is. In feite niet zo verwonderlijk, immers Sliedrecht is de bakermat van de mondiale baggerindustrie. Zaterdag 22 juni 2013 organiseert het Baggermuseum een open dag en biedt gratis toegang vanaf 11:00 tot 17:00 uur. De permanente expositie toont het met handkracht baggeren met de baggerbeugel tot de meest moderne sleephopperzuiger en de zelfvarende snijkopzuiger. De huidige wisselexpositie geeft een beeld van het “Leven aan boord”: hoe deze harde werkers in binnen en buitenland aan boord van het baggermaterieel verbleven, wordt indrukwekkend getoond.

Waterbouwkundige werken zijn vaak op film vastgelegd. Het Baggermuseum beschikt over een grote collectie films. Tijdens de open dag worden continue films gedraaid in de eigen filmzaal. U ziet promotiefilms van baggerwerken over de gehele wereld. Billiton tinbaggeren in Indonesië. Bovengrond baggeren in Engels Guyana door Boskalis. De aanleg van de Afsluitdijk. De bouw van de Maastunnel in Rotterdam. Aanleg van Maasvlakte 2. De aanleg van het Panamakanaal met filmopnamen van de verbreding van de sluizen door de Vlaamse baggerbedrijven DEME en Jan de Nul. Prachtige animatie beelden met uitleg van de werking van de sluizen. Buiten in het waterbasin van het Baggermuseum demonstreert de Alblasserdamse Modelbouwvereniging varende scheepsmodellen.
De baggermolen “Friesland” wordt onder stoom gebracht: kom kijken in de klassieke machinekamer en ervaar aan dek het schurend en krakend geluid van de ronddraaiende baggeremmers.

Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk ook op www.baggermuseum.nl

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >