Marit Bouwmeester pakt goud in Hyeres

Marit Bouwmeester was weer een maatje te groot voor haar concurrenten in het Zuid Franse Hyeres. De Friese zeilster won het goud tijdens de Semaine olympique, een ISAF Wereldbekerwedstrijd. Bouwmeester kwam voor het eerst in actie sinds haar zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van London 2012. Een comeback in stijl.

De strijd in de Laser radial ging deze week tussen Bouwmeester, de Britse Allison Young en de Finse Tuula Tenkanen. Olympisch kampioen Lijia Xu vocht ook nog mee maar haakte halverwege het toernooi af om de strijd voor het goud. Bouwmeester kwam dus als sterkste uit de bus.

Met slechts een punt voorsprong ging de zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg de medalraces in. Ze won de eerste en eindigde de laatste medalrace op een tweede plaats. Er stond bitter weinig wind op deze laatste dag, maar dat deerde Bouwmeester niet die de hele week al goede snelheid in alle omstandigheden.

Opmerkelijk is dat Bouwmeester deze wedstrijdserie geen vaste coach had. Jaap Zielhuis, hoofdcoach van de talentploeg, begeleide Bouwmeester deze week, maar Zielhuis hield ook zijn talenten in de gaten. Na afloop dankte Bouwmeester Zielhuis en fysiotherapeut Mark Haak via twitter voor de steun de afgelopen weken.

Bouwmeester zei na afloop:
“Het is zeker een lekker begin. Ik zou eigenwijs zijn om te zeggen dat ik geen coach nodig heb. Ik denk dat het beginnersgeluk is. En ik was superblij dat ik weer eens mocht varen. Heb een hele lange break gehad. Dus ik was ook super gemotiveerd. Het is de bedoeling om veel te trainen en dit niveau vast te houden.”

“De laatste race was een beetje onkunde die penalty die ik nog kreeg. Voor het eerst in deze lichte omstandigheden. Vandaag de eerste dag met heel weinig wind. Ik moet zeggen ik zie uit naar Rio. Zachte wind bevalt me wel. Voor London moest ik veel eten. Blij dat ik op mijn eigen gewicht kan blijven.”

Voor video news releases zie www.youtube.com/topzeilentv

Lees meer… KNWV