Koningsvaart: stremming alle scheepvaart op Amsterdamse IJ

De beroepsmatige scheepvaart op het Amsterdamse IJ, waaronder rondvaartboten, is op 30 april 2013 volledig gestremd van 13.00 uur tot 1 mei 01.00 uur. De stremming wordt aan de Westkant gemarkeerd ter hoogte van boei IJ 2A en aan de oostkant ter hoogte van boei IJ 16. Dit in verband met de Koningsvaart die plaatsvindt op het IJ, in de avond van 30 april.

De stremming geldt ook voor alle op het IJ uitmondende vaarwegen en havenbekkens binnen dit gebied. Van het stremmingsgebied wordt uitgezonderd een strook water tussen Westertoegang en Westerdok. Dit gebied wordt ter plaatse gemarkeerd.

Beroepsvaart
Havenbedrijf Amsterdam adviseert de beroepsvaart om op locaties buiten Amsterdam te wachten tot de stremming zal worden opgeheven. Havenbedrijf Amsterdam heeft deze maatregelen vooraf bekend gemaakt aan de beroepsvaart, de zeecruise en de riviercruise, via samenwerking met het landelijke scheepvaartverkeercentrum van Rijkswaterstaat.

Aangepaste snelheid
Tussen 27 april en 2 mei 2013 wordt een snelheidsbeperking ingesteld binnen het gebied op het afgesloten IJ tussen boei IJ 10 en Boei IJ 8. De maximale snelheid wordt teruggebracht van maximaal 12 kilometer per uur naar maximaal 8 kilometer per uur.

Pleziervaart
De pleziervaart is vanaf 8 uur ’s morgens gestremd. Door de afsluiting van het IJ is het niet mogelijk om vanaf de grachten via het IJ rond te varen. Door het instellen van een aparte vaarroute voor hele lange pleziervaartuigen, kunnen opstoppingen op de grachten worden voorkomen en wordt een veilige doorvaart bevorderd. Zie voor meer informatie voor de pleziervaart: https://www.amsterdam.nl/algemene_onderdelen/persberichten-2013/maart/aparte-vaarroute/

Port of Partnerships
De Amsterdamse haven is de vierde haven van Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks bijna 100 miljoen ton goederen over waarvan 77 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.

Havenbedrijf Amsterdam NV wil als Port of Partnerships groeien door inspirerende en intensieve samenwerking met partners, op regionale, nationale en internationale schaal. Het havenbedrijf heeft een groeiambitie waarbij ze als slimme haven op een duurzame, innovatieve manier waarde wil toevoegen voor klanten en omgeving.

Meer… Port of Amsterdam