SeaMar bestelt Multipurpose Offshore Support Vessel bij Shipyard De Hoop

SeaMarMultipurposeOffshoreSupportVessel

SeaMar Subsea BV heeft een contract gesloten met Shipyard De Hoop voor de levering van een Multifunctioneel Offshore Support Vessel. Deze OSV is speciaal ontworpen om aan strenge milieueisen te voldoen. Het diesel-elektrisch aangedreven 65 meter schip zal worden gekenmerkt door een laag brandstofverbruik en zal Clean Ship / Green Passport / SPS2008 inclusief een hoog comfort class notatie verkrijgen, waardoor dit het eerste offshore schip in Nederland zal worden dat aan deze specificatie voldoet.

Dit DP2-klasse schip heeft een ergonomisch ontworpen accommodatie voor totaal 52 bemannings- en personeelsleden in enkele of dubbele hutten, compleet met vergaderzalen, kantoren, recreatieruimten en een fitnessruimte. Het schip zal worden bemand en beheerd vanuit Nederland, varend onder Nederlandse vlag en geregistreerd met thuishaven Den Helder.

Het schip heeft een voortstuwingssysteem dat bestaat uit twee 900kW azimuth thrusters in het achterschip en twee boegschroeven, een daarvan is een 600kW tunnel thruster en de andere een 400 kW intrekbare azimuth thruster. Vier 995kW generatoren, aangedreven door Caterpillar C32 motoren, voorzien bovenstaande voortstuwers van stroom.

De ultramoderne multifunctionele OSV zal worden opgeleverd in het tweede kwartaal van 2014. De OSV is voorzien van een aantal innovatieve ontwerpkenmerken en zal ondersteuning bieden aan de offshore olie & gas en duurzame energiemarkten. Deze kenmerken omvatten o.a. een kraan met grote gieklengte, een drievoudige moonpool, grote onderdekse werkplaatsen en een vier punt afmeersysteem. Het schip heeft een werk dek met een totaaloppervlak van 500m2 met een nominale belasting van 5t/m2. Daarnaast is het dek lokaal versterkt bij het achterschip t.b.v. een 20t A-frame en rondom de moonpool is de dek belasting lokaal verhoogd naar 60t/m2.

Hoofdafmetingen
Nationaliteit : Nederlands
Thuishaven : Den Helder
Lengte, over alles : 64.80 m
Breedte, gemald : 15.77 m
Zomer diepgang : 4.50 m
Deadweight bij een diepgang van 4.50 m : 1,500 t
Oppervlakte van het werkdek : 500 m2
Moonpool met hydraulisch bediend luik : 4 x 4 m
Bemanning : 52 personen in 12 1-persoonshutten en 20 2-persoonshutten

Voortstuwingsinstallatie : Twee azimuth thrusters, 900 kW elk
: Een intrekbare boegschroef, 400 kW
: Een (tunnel) boegschroef, 600 kW

Stroom voorziening : Vier hoofdgeneratoren met Caterpillar C32 diesels, 995 kW elk
Classificatie : Bureau Veritas
: Clean Ship – Green Passport
: Comf-VIB-1 / Comf-Noise-1
: SPS 2008

Dynamic positioning : Kongsberg type K-POS-DP-21 Green DP

Meer… SeaMar Shipyard De Hoop