PvdA: sleep binnenvaart door de crisis

De PvdA wil dat de binnenvaartsector door middel van een crisiskartel de handen ineen mag slaan. PvdA Kamerlid Albert de Vries verzoekt de regering vandaag in een motie om zich hiervoor in te zetten. Door de instelling van een crisiskartel worden scheepvaarders vrijgesteld van bepaalde regels van de Europese Unie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit en kunnen ze afspraken maken om de crisis door te komen. De Vries: “Het is van belang dat de oer-Hollandse binnenvaartsector het hoofd boven water weet te houden. Dat is goed voor ons milieu en voor de economie.”

Door de crisis en de hoge leningen voor nieuwe vrachtschepen gaan met name schippers met grotere moderne schepen failliet. Veel investeringen in duurzame technologie gaan daardoor verloren. Ook neemt de investeringscapaciteit om oudere schepen te moderniseren af. Hierdoor verdwijnen juist de milieuvriendelijkste schepen. Ook gaan er veel arbeidsplaatsen verloren. In de Nederlandse binnenvaartsector werken ongeveer 11.000 mensen.

De Vries: “De crisis raakt deze sector hard, terwijl het een van de schoonste vormen van vervoer is en veel werkgelegenheid biedt. Door de schone binnenvaart zijn er minder vrachtwagens op de weg en dus ook minder files. Deze sector heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in schoon goederenvervoer, en raakt daardoor nu in de problemen. Een steuntje in de rug is dus welkom.”

Meer… PvdA