Abu Dhabi keert met team en stopover terug in volvo ocean race

AbuDhabi

Abu Dhabi keert met een eigen team en stopover terug in de Volvo Ocean Race van 2014-15. Tweevoudig winnaar van olympisch zilver, Ian Walker (GBR), wordt net als in de vorige editie de schipper. De tweede etappe van het Braziliaanse Recife naar Abu Dhabi wordt één van de langste en zwaarste in de veertigjarige geschiedenis van de Race.

Deze dubbele aankondiging van maandag 18 februari betekent de bevestiging van het derde team voor 2014-15, met nog ruim achttiend maanden te gaan. De route van Recife naar Abu Dhabi brengt de teams met hun gloednieuwe Volvo Ocean 65-racejachten voor het eerst tot diep in het zuidelijke.

‘De etappe van Recife naar Abu Dhabi wordt de langste en meest uitdagende in de veertigjarige geschiedenis van de Race. De Zuidelijke Oceaan is nooit makkelijk en deze route zal de zeilers tot het uiterste testen. De finishlijn in Abu Dhabi zal de komende editie tot de meest naar uitgekeken eindstrepen behoren”, aldus Knut Frostad, CEO Volvo Ocean Race.

Abu Dhabi wordt de derde gasthaven langs de route na de start in Alicante en de eerste finishlijn in Recife, in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco in het noordoosten van Brazilië. Naast Abu Dhabi Ocean Racing zijn tot nu toe twee andere teams bekend: de vrouwen van Team SCA en een Braziliaanse boot.

Abu Dhabi organiseerde tijdens de laatste Volvo Ocean Race een baanbrekende tussenstop, de eerste ooit in het Midden-Oosten. Het 2011-12 Abu Dhabi Ocean Racing team, geschipperd door Walker, was ook het eerste Arabische team dat deelnam aan de Race. Tot de bemanning behoorde Adil Khalid, die in de landelijke selectie meer dan 120 andere beloften achter zich liet. Zo werd hij op de leeftijd van 23 de eerste zeiler uit de Emiraten die meedeed aan de Volvo Ocean Race.

Abu Dhabi Ocean Racing scoorde enkele opmerkelijke successen onder leiding van Walker, met inbegrip van een emotionele overwinning in Lissabon na de trans-Atlantische etappe vanuit Miami. Walker en zijn mannen wonnen drie In-Port Races, waaronder die op huiswater van Abu Dhabi.

Meer dan 120.000 mensen bezochten de Abu Dhabi tussenstop, wat een ervaring opleverde volledig in overeenstemming met haar diepgewortelde maritieme geschiedenis. ‘Onze betrokkenheid bij de Volvo Ocean Race sprak tot de verbeelding van onze mensen, die van oudsher sterke maritieme banden hebben,’ zei Zijne Excellentie sjeik Sultan Bin Tahnoon Al Nuhayyan, Voorzitter, TCA Abu Dhabi. ‘De erfenis van de laatste race is een toename van de breedte in de zeilsport en beschikbare watersportfaciliteiten. Hierop zullen we deze tweede keer voortbouwen.”

Piraterij en ijs
In 2011-12 betekende het probleem van piraterij in de Indische Oceaan dat de boten gedeeltelijk na Kaapstad, Zuid-Afrika verscheept moesten worden. Om ervoor te zorgen dat de zeilers niet aan onnodig risico worden blootgesteld, kijken de organisatoren naar een aantal opties. Die zijn gebaseerd op ervaring uit de vorige editie en op continue monitoring van de situatie in de Indische Oceaan. ‘Er is een lange weg te gaan voor de start van de race, dus we kunnen nu niets uitsluiten, maar op dit moment zijn we ervan overtuigd dat de boten de hele route kunnen varen,’ aldus Frostad. ‘Wat we zeker weten is dat de Zuidelijke Oceaan echt gevaarlijk zal zijn. Daarom kijken we al naar ijs uitsluitingzones om de vloot te beschermen.’

Abu Dhabi wordt als zevende gasthaven aangekondigd op de route voor de twaalfde editie van de Volvo Ocean Race, die in 1973 begon als de Whitbread Round the World Race en is opgericht als grootste uitdaging voor het offshore zeilen.

De race start in het Spaanse Alicante richting Recife (BRA) en vervolgens door naar Abu Dhabi. Later in de Race zullen de teams vanuit Auckland in Nieuw-Zeeland naar Itajaí – een tweede Braziliaanse stop- racen. Daar vandaan staat de etappe naar Newport, Rhode Island in de Verenigde Staten op het programma.

De Race eindigt in het Zweedse Göteborg. De resterende gasthavens worden in de komende weken bekendgemaakt. In het slotbericht worden ook de afstanden en tijdsplanning aangekondigd.

Meer… Volvo Ocean Race