Feestelijke tewaterlating blazer TX11

Op zaterdag 14 juli wordt op scheepstimmerwerf De Hoop in Workum de grotendeels gerestaureerde blazer TX11 te water gelaten. Het schip behoort tot de collectie van de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is na een renovatie van een jaar weer zeewaardig. Na de feestelijke ceremonie is er gelegenheid het vissersschip te bekijken.

In de zomer van 2012 meert de blazer af en toe aan in de Markerhaven van het buitenmuseum zoals tijdens het Maritiem Festival op 11 en 12 augustus. Bezoekers mogen de TX11 bezichtigen en gaan mee op een zeiltocht over het IJsselmeer. Aan boord van de platbodem maken zij opnieuw kennis met de sfeer van vroeger.

Restauratie
Op de scheepswerf hebben medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt aan de restauratie van de boot. Als eerste zijn de deken, achtersteven en het vlak gerepareerd. Ook zijn het berghout, de spanten en de huidgangen aangepakt. De restauratie en vervanging van de motor en zeilen zijn mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Europees Visserijfonds, de Jacob van Wagtendonkstichting en de Vrienden van het Zuiderzeemuseum.

Blazer
De TX11 is een van de twee blazers ter wereld die nog in de vaart zijn. De oorspronkelijke TX11 is in 1892 gebouwd door Ulbe Zwolsman op scheepswerf De Hoop in Workum. De huidige versie is een replica uit 1980 en is afkomstig van werf ‘t Kromhout in Amsterdam.

Over werf De Hoop
Scheepstimmerwerf De Hoop in Workum is een monument van ruim driehonderd jaar oud en nog altijd volop in bedrijf. De scheepstimmerlui van de werf restaureren en repareren traditionele schepen zoals botters, blazers en tjotters. Ook repareren de werknemers het zeilwerk en houtwerk van alles wat maar vaart. www.werfdehoop.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl