Feestelijke opening Felison Cruise Terminal in IJmuiden

Vandaag vond de langverwachte opening van de Felison Cruise Terminal in IJmuiden plaats. De nieuwe cruise terminal betekent een grote uitbreiding van capaciteit in vergelijking tot de reeds bestaande terminal, zo zal het aantal afvaarten van MSC Cruises vanuit Nederland verdubbelen. Cruiseschip MSC Opera kreeg de primeur en legde als eerste aan, inclusief een feestelijk ontvangst op de kade. CEO van de mediterrane cruiserederij, Pierfrancesco Vago, was speciaal voor de gelegenheid naar IJmuiden afgereisd. Onder de klanken van de Italiaanse opera Madame Butterfly van Puccini werd de officiële openingsceremonie verricht door Pierfrancesco Vago, Frans Baud (CEO KVSA), Otmar E. Oduber B. sc. (Minister van Toerisme Aruba) en Frank Weerwind (Burgemeester Velsen). Onderdeel van de officiële opening van de Felison Cruise Terminal was een lunch aan boord van het imposante cruiseschip uit de MSC vloot.

Felison Cruise Terminal
De bouw van de Felison Cruise Terminal vond in razend tempo plaats. In vier maanden tijd is de terminal volledig gebouwd naar het moderne ontwerp van architect Marc van der Velde. De nieuwe cruiseterminal aan de IJmondhaven betekent een flinke uitbreiding van de capaciteit. “Hier kunnen grotere schepen aanmeren en meer mensen worden ontvangen dan bij onze huidige Felison terminal”, legt Frans Baud, CEO KVSA, uit. “Aan de cruisekade bij die terminal is de maximaal mogelijke lengte tweehonderd meter, hier is dat bijna honderd meter meer.” De nieuwe terminal beschikt over twee verdiepingen en heeft met 1.600m² capaciteit voor 2.000 personen. Na het inchecken en de paspoortcontrole op de begane grond kan men in de wachtruimte met prachtig uitzicht op de IJmondhaven verblijven. De Felison Cruise Terminal biedt ruimte voor twee grote cruiseschepen tegelijkertijd. De ruim 300 meter lange kades zijn bij uitstek geschikt voor grotere cruiseschepen zoals de MSC Opera en de MSC Lirica, die b eide IJmuiden tot inschepingshaven verkozen. Tot oktober zijn er in de nieuwe terminal al meer dan 40 afvaarten geboekt.

Verdubbeling Nederlandse afvaarten
Met de opening van de nieuwe terminal zullen er in 2012 maar liefst 36 uitvaarten van MSC cruises vanuit Nederland -Amsterdam en IJmuiden- plaatsvinden, het dubbele in vergelijking tot vorig jaar. Behalve de MSC Opera doet ook de MSC Lirica ons land aan. Met de uitbreiding zullen bestemmingen terug op de kaart worden gezet en nieuwe bestemmingen hun intrede doen. Zo vaart de MSC Opera naast de gebruikelijke routes onder andere nieuwe routes vanuit Nederland naar IJsland, Ierland en de Baltische Staten inclusief overnachting in St. Petersburg. Er zijn ook diverse Fly&Cruise mogelijkheden, bijvoorbeeld vanuit IJmuiden naar de Middellandse Zee met retourvlucht naar Schiphol. Speciaal voor Nederlandse reizigers is er Nederlandssprekend personeel aan boord.

Meer… Felison Cruise Terminal