Grootste Nederlandse zee-windpark krijgt 250.000 MWh extra capaciteit

Gemini, het grootste Nederlandse zee-windpark, gelegen 55 kilometer boven Schiermonnikoog in de Noordzee, zal 250.000 MWh extra capaciteit opwekken per jaar. Dit is een toename van ruim 10% procent ten opzichte van de oorspronkelijke planning en voldoende voor de energiebehoefte van ongeveer 75.000 extra huishoudens.

Het is het directe gevolg van de beslissing van Typhoon Offshore om voor project Gemini te kiezen voor de verbeterde versie van de Siemens SWT-3.6 windturbine met een vermogen van 4 Megawatt (MW). Deze windturbine is ideaal voor de onstuimige wind condities van de project locatie van Gemini. Vandaag maakte het innovatiebedrijf voor duurzame energie Typhoon Offshore bekend dat Siemens 150 turbines gaat leveren aan Gemini.

Typhoon Offshore werkt sinds 2009 aan de realisatie van het grootste (600MW) duurzame energieproject van Nederland, in de Noordzee, 55 kilometer boven Schiermonnikoog. Nadat eerder in maart 2011 de keuze op Van Oord was gevallen als aannemer van het windpark, heeft Typhoon Offshore vandaag de keuze bekend gemaakt voor Siemens als preferred supplier van de windturbines. Dit is een belangrijk besluit, omdat dit het pad effent naar het definitieve investeringsbesluit en dus start bouw.

Extra opbrengst
De nieuwste generatie Siemens windturbines produceren stroom bij alle windomstandigheden, waardoor het vermogensbereik toeneemt. Managing Director Michael van der Heijden van Typhoon Offshore: “Wij hebben gekozen voor deze Siemens turbines omdat ze perfect passen bij de locatie van project Gemini. Siemens heeft een ongeëvenaard en aantoonbaar track record. Gemini zal een extra opbrengst van 250.000 MWh per jaar krijgen.”

Siemens
“Wij zijn verheugd door Typhoon Offshore te zijn verkozen tot preferred supplier en we kijken er naar uit te werken aan project Gemini” aldus Michael Hannibal, Head of Offshore, Siemens Wind Power Business Unit EMEA. Siemens is met 720 geleverde turbines en een totaal offshore geïnstalleerd vermogen van 2100MW de marktleider op het gebied van offshore windturbines.

Nieuw ontwerp windpark
Typhoon Offshore heeft haar projectteam de opdracht gegeven het windpark opnieuw te ontwerpen. Van der Heijden: “Toen het eerste ontwerp werd gemaakt bestond deze turbine nog niet. We gingen uit van een turbine van 5MW, waarvoor 120 fundaties moesten worden geplaatst. Onze keuze voor de turbine van Siemens betekent dat er in hetzelfde gebied 150 fundaties komen. Daarom is het hele park opnieuw ontworpen.”

Financiering
Van der Heijden: “Het is onze taak ervoor te zorgen dat het geld beschikbaar komt om het windpark te realiseren. Daarom streven wij ernaar het park zoveel mogelijk elektriciteit te laten leveren, tegen zo laag mogelijke kosten. We ontwerpen het dus zo dat investeerders bereid zijn het geld op tafel te leggen voor de realisatie. De keuze voor de juiste turbine is daarbij van zeer groot belang. Zo maken we duurzaamheid financierbaar.”

Over Typhoon Offshore
Typhoon Offshore B.V. is het innovatiebedrijf voor duurzame energie, gespecialiseerd in de realisatie van offshore windparken in de Noordzee. Typhoon Offshore verzorgt de structurering en financiering van Nederlands’ grootste duurzame energieproject, het zee-windpark Gemini in de Noordzee, 55 kilometer ten noordoosten van Schiermonnikoog. Het team van Typhoon Offshore legde eerder de basis voor de windparken Belwind en Prinses Amalia.

Meer… Siemens