Doop Damen River Ferry 2306 ‘GORINCHEM XI’

Donderdag 1 maart jl. vond op de werf van Damen Shipyards Hardinxveld de feestelijke doopplechtigheid plaats van de Veertaxi “GORINCHEM XI”. Het schip, type Damen River Ferry 2306, werd gedoopt door mevrouw Ir. I.G.M. de Bondt, gedeputeerde Verkeer en Vervoer Zuid-Holland, en zal vanaf april 2012 worden ingezet op het nieuwe traject Werkendam-Hardinxveld-Gorinchem-Sleeuwijk.

De nieuwe aanwinst in de vloot van de Veerdienst Gorinchem is wederom gebouwd door Damen Shipyards Hardinxveld. In 2009 bouwde en leverde dezelfde werf reeds de Damen River Rescue Ferry 1605 “GORINCHEM X”. Na een uitgebreide Europese aanbesteding heeft de gemeente Gorinchem ook ditmaal gekozen voor Damen Shipyards Hardinxveld. De werf is sinds 1927 actief in het bouwen van werkboten en verschillende soorten maatwerk. Zo levert de werf momenteel aan baggeraar Van Oord de grootste Multi Cats die ooit zijn gebouwd. Ook is de bouw van de eerste hybride sleepboot van de werf onlangs begonnen.

De “GORINCHEM XI” heeft een lengte van 23,3 meter, 60 zitplaatsen en een totale capaciteit van 100 personen. De DRF 2306 is uitgerust met twee Volvo Penta D12DMH-400 motoren met een capaciteit van elk 367 kW/1800 rpm.

De doopceremonie kon rekenen op een warme belangstelling met de aanwezigheid van o.a. de burgemeesters van Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Werkendam, Woudrichem en Zaltbommel, gedeputeerden, statenleden, gemeenteraadsleden, ambtenaren en andere genodigden. Dit maakte goed zichtbaar hoe bijzonder dit project is: een samenwerking van een fors aantal oever-gemeentes en provincies.

Het vervoer over het water en de verbindingen tussen de oevers wordt met de nieuwe Veertaxi op een hoger niveau gebracht. In zijn toespraak noemde de Gorinchemse burgemeester IJssels de rivier geen grens, maar juist een kans om te benutten en met de verschillende oever-gemeentes optimaal samen te werken.

Meer… DAMEN