Rotterdamse Port Health Authority werkt!

Op vrijdag 18 november onderstrepen de samenwerkende partijen van de Port Health Authority Rotterdam hun samenwerking opnieuw door het ondertekenen van een convenant tijdens het symposium ‘Alle hens aan dek!’ van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

De Rotterdamse haven is een van de grootste ter wereld en daarmee een belangrijke toegangspoort voor het wereldwijde verkeer over water. Per jaar passeren ruim 34.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen met mensen en goederen uit alle delen van de wereld deze haven. Dit vergroot de kans op infectieziekten. De Port Health Authority Rotterdam (PHAR) is daarom belangrijk en noodzakelijk om infectieziekten te bestrijden.

De PHAR houdt zich bezig met de gezondheidszorg in de haven en dan met name met het bestrijden van infectieziekten. Internationaal gezien is de PHAR uniek. Er is geen nieuwe organisatie opgericht, maar de betrokken havenorganisaties zijn een samenwerkingsverband aangegaan om infectieziekten in de haven te bestrijden. Het Haven Coördinatie Centrum van de Rijkshavenmeester is hierbij hét aanspreekpunt voor schepen, bemanning en overige partijen die werkzaam zijn in de haven.

Unieke samenwerking medische- en niet medische organisaties
Door de oprichting van de PHAR werken de Rotterdamse medische en niet-medische organisaties voor het eerst op deze manier samen. Na ruim twee jaar PHAR merken we dat deze organisaties elkaar steeds beter weten te vinden. Zo wordt door de GGD eerst een risico-inschatting gemaakt voordat mogelijk besmette bemanning van een schip wordt gehaald.

Wereldwijde infectieziekten
De PHAR is in 2009 opgericht als gevolg van de vernieuwde International Health Regulations in de nieuwe Wet publieke gezondheid. Aanleiding voor deze vernieuwing was de opkomst van wereldwijde infectieziekten, zoals SARS en vogelgriep. De Wet publieke gezondheid regelt onder andere dat er voldoende voorzieningen komen om infectieziekten snel op te sporen en te bestrijden. Men richt zich vooral op het internationale verkeer in grote havens en op vliegvelden. De haven van Rotterdam is aangewezen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als A-haven. Een A-haven heeft de verantwoordelijkheid te voorzien in een plan voor noodsituaties, een quarantaineruimte en een crisisdienst.

‘Alle hens aan dek!’
Met de invoering van de International Health Regulations is de basis om infectieziekten te bestrijden goed geregeld. Maar door de ondertekening van het convenant ligt de samenwerking ook formeel vast. Twee belangrijke nieuwe organisaties sluiten zich met de ondertekening officieel aan als partner: de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Zeehavenpolitie. Samen met de reeds aangesloten organisaties, GGD Rotterdam-Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam NV., (Rijks)Havenmeester, Havenartsen van het Port Health Centre, Havenziekenhuis, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Radio Medische Dienst, Kustwacht en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zullen we er alles aan doen om infectieziekten te bestrijden.

Meer… GGD Rotterdam-Rijnmond en Havenbedrijf Rotterdam