Onderwijs en bedrijfsleven bundelen krachten in opleidingen Maritieme Techniek

Op woensdag 9 november is de samenwerking tussen maritieme technische opleidingen en brancheverenigingen officieel bekrachtigd. Vertegenwoordigers van ROC Friese Poort, NHL Hogeschool, STC Group, Hogeschool Rotterdam, Hiswa Vereniging, IRO, Scheepsbouw Nederland en Vereniging van Waterbouwers hebben hiervoor een overeenkomst ondertekend. De samenwerking heeft als doel de relatie tussen opleidingen en maritieme branches te versterken waardoor er sterke onderwijsclusters ontstaan op het gebied van maritieme techniek.

Sinds 2007 werken de brancheorganisaties aan een sterke opleidingsinfrastructuur voor de maritieme techniek. Onder impuls van het Maritiem Innovatie Programma is samenwerking gezocht met een aantal sterke onderwijsinstellingen. Door die samenwerking kan gericht worden geïnvesteerd door onderwijs, bedrijfsleven en overheid in excellente opleidingen maritieme techniek. Hierdoor ontstaat een sterk onderwijscluster voor Noord- en Zuidwest-Nederland.

De samenwerkingsovereenkomst biedt kansen voor het bedrijfsleven en het onderwijs. Zo draagt het bedrijfsleven bij aan versterking van maritiem technische opleidingen door middel van gastcolleges, docentstages en het snel invoeren van nieuwe technische ontwikkelingen in het onderwijsprogramma. Daarnaast wordt het voor studenten gemakkelijker om door te stromen van mbo naar hbo en van hbo naar wetenschappelijk onderwijs. Deze nauwe samenwerking past in het nieuwe kabinetsbeleid voor het bedrijfsleven. Het cluster maritieme techniek is samen met water- en deltatechnologie door het kabinet benoemd tot topsector Water.

Goed opgeleide, jonge professionals
Het bedrijfsleven in de maritieme techniek neemt in Nederland een belangrijke positie in. Door continu te innoveren kan de maritieme sector haar positie in de wereldwijde markt behouden. Daarom staat het maritieme bedrijfsleven te springen om goed opgeleide vakmensen en ingenieurs. Daarnaast heeft de branche veel behoefte aan jonge instroom. De sector is aan het vergrijzen, dus er zijn volop kansen voor jonge professionals.

Excellente opleidingen Maritieme Techniek
Een van de resultaten van de intensieve samenwerking is de nieuwe mbo-opleiding Maritieme Techniek van ROC Friese Poort. Deze unieke niveau 4-opleiding is in september 2011 in Sneek van start gegaan met 20 deelnemers. Verder hebben de NHL Hogeschool en ROC Friese Poort hun onderwijsprogramma’s direct op elkaar afgestemd. Hierdoor kunnen ambitieuze studenten binnen 6½ jaar hun mbo- en hbo-diploma behalen. Daarnaast biedt NHL Hogeschool de vierjarige hbo-opleiding en de tweejarige Associate degree Scheepsbouwkunde/ Maritieme Techniek aan.

Met de STC-Group uit Rotterdam zijn afspraken gemaakt voor de verdere versterking van de opleidingen Maritieme Techniek. De mbo-opleiding Scheeps- en jachtbouw/ Maritieme Techniek wordt in Rotterdam al meerdere jaren succesvol gegeven. Vanaf 2012 heeft de STC-Group de intentie ook de reguliere hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/ Maritieme Techniek aan te bieden in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.

De samenwerkingsovereenkomst werd getekend tijdens de ontmoetingsdag Maritieme Techniek op 9 november 2011. Tijdens deze dag werden leerlingen en studenten in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met elkaar, de branches en maritieme bedrijven. Sprekers Hans Veraart van Barkmeijer Stroobos en Arjen van der Veen van Fairtransport/ Eco-liner benadrukten vanuit de praktijk nog eens de noodzaak aan goed opgeleide, innovatieve en creatieve jonge professionals.

Bron: ROC Friese Poort