Eerste deel van nieuw uitgegraven toegangskanaal tot de sluizen aan Pacific zijde van Panamakanaal gevuld met water

Op 19 oktober 2011 werd een eerste mijlpaal in de bouw van de nieuwe sluizen in het Panamakanaal bereikt. Om 9u40 ’s ochtends zetten de Panamese Kanaalautoriteiten het eerste deel van het nieuw uitgegraven toegangskanaal tot de sluizen aan Pacific zijde onder water. De uitgravingswerken vlakbij de brug van Centenario worden uitgevoerd door Jan De Nul Group. Momenteel zitten de werken 4,5 maanden voor op schema.

In het bijzijn van Dhr. Alberto Aleman, Hoofd van de Kanaalautoriteit, en Dhr. J.P.J. De Nul, Bestuurder van Jan De Nul Group, had de Panamese president Ricardo Martinelli de eer om letterlijk de kraan open te zetten om het vulproces te starten.

1e fase: Droge uitgravingswerken
Tot op vandaag werd 2,4 miljoen m³ rots in een recordtempo met springstof gesprongen en daarna uitgegraven. Dit staat voor 60 % van het totale uit te graven volume. De droge uitgravingswerken lopen nog tot eind januari 2012.
Jan De Nul Group zet hiervoor zijn grootste grondverzetmaterieel in, zoals 21 knikdumpers A40 Volvo en Hitachi EX 1200 graafmachines.

2de fase: Baggerwerken
Nadat het eerste deel onder water werd gezet en eens het waterniveau gelijk staat met dat van het bestaande Panamakanaal, zal Jan De Nul Group starten met de baggerwerken. Hiervoor mobiliseert de firma de grote snijkopzuiger ‘Marco Polo’ en de dipper ‘Il Principe’.

Het contract
Het PENAC Project of het Pacific Entrance North Access Channel baggerproject behelst de uitgraving van het toekomstige toegangskanaal tot het derde sluizencomplex aan Pacific zijde. Dit contract maakt deel uit van een ambitieus uitbreidingsprogramma van de Panamese Kanaalautoriteiten, waardoor tegen 2014 Post-Panamax schepen door het Kanaal zullen kunnen varen. Dat is net 100 jaar na de opening van het Kanaal.
Jan De Nul Group kreeg het contract toegekend op 16 augustus 2010. De werken startten midden november 2010 en zullen eind maart 2012 voltooid zijn. Dat is 7,5 maanden vóór de voorziende einddatum in het contract.
Om dit nieuwe toegangskanaal te bouwen, moet een volume van 4.000.000 m³ gebaggerd worden, waarvan 2.000.000 m³ rots. De rots wordt vooraf met springstof gesprongen.

Het PENAC contract stelt 180 mensen te werk, waarvan 167 Panamezen en 13 expats.

Mijlpalen
 30% van het volume werd verwijderd op 3 juni 2011 (43 dagen vóór contractuele datum van 15 juli 2011);
 60% van het volume zal verwijderd zijn tegen eind oktober 2011 (4,5 maanden vóór contractuele datum van 14 maart 2012).

Materieel
Droge uitgraving (+/- 3.000.000 m³):
Graafmachines: 1 Hitachi EX1200, 2 Hitachi ZX870, 1 Hitachi ZX 470, 1 Caterpillar 336;
21 knikdumpers type A40 Volvo;
2 wielladers type Caterpillar 988;
Bulldozers: 3 Caterpillar D6, 2 Caterpillar D8;
Graders: 1 Volvo 930, 1 Volvo 940;
2 grondverdichter type BOMAG BW211;
2 Furukawa drill rigs ter ondersteuning van het springen van rots

Baggerwerken (+/- 1,000,000 m³):
Snijkopzuiger ‘Marco Polo’, dipper ‘Il Principe’, splijtbak ‘Le Guerrier’, ponton (3.000 ton) DN145

ANDERE ACTIVITEITEN VAN JAN DE NUL GROUP IN PANAMA

1. Ontwerp en bouw van de nieuwe sluizen
Het consortium GUPC, waarvan Jan De Nul Group deel uit maakt, won het contract dat veruit het meest prestigieuze infrastructuurproject is in de wereld. Het is in hoofdzaak een civiel werk. De baggeractiviteiten vertegenwoordigen minder dan 5% van het totaalpakket. Voor dit contract bouwt Jan De Nul mee aan 2 sluizencomplexen, een aan Atlantische zijde en een ander aan Pacific zijde. Dankzij deze sluizen zullen grote schepen door het Kanaal kunnen varen. Na voltooiing van de werken zal de scheepscapaciteit van het Panamakanaal met 50% stijgen.

De 6 sluizen zijn 6 keer de Berendrechtsluis in de Haven van Antwerpen, momenteel de grootste ter wereld.

2. Verdiepingsbaggerwerken in de haven van Cristóbal
In de haven van Cristóbal voert Jan De Nul Group verdiepingsbaggerwerken uit in opdracht van Panama Ports Company. Het project behelst het baggeren van 750,000 m³ om de haven in staat te stellen om Post-Panamax schepen te ontvangen.

3. Verdieping en verbreding van toegangskanaal aan Atlantische zijde
In 2005 kreeg Jan De Nul Group het eerste contract voor de verdieping en verbreding van het toegangskanaal aan Atlantische zijde toegekend. In 2009 haalde Jan De Nul Group het tweede Atlantisch contract binnen, dankzij de toekenning van het contract voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe sluizen en dankzij de ervaring uit het vorige contract.

4. Drie andere baggercontracten langsheen het Kanaal
Alle contracten maken deel uit van het programma voor de uitbreiding van het Panamakanaal.

JAN DE NUL GROUP
Mensen en schepen. Dat is de kracht achter Jan De Nul Group. Dankzij de gedreven werknemers en de hypermoderne vloot staat de groep vandaag aan de top van de internationale baggerindustrie en is de firma een van de grootste aannemersbedrijven op vlak van civiele bouwkunde en milieuwerken.

Dankzij de ondersteunende diensten rond de baggerdivisie, civiele bouwkunde en de milieudivisie, kan Jan De Nul Group de meest grootschalige projecten tot in de puntjes verzorgen. Of het nu gaat om een Palm Island in Dubai, een afvalverwerkingsinstallatie in Roemenië of om de bouw van het nieuwe sluizencomplex in het Panamakanaal.