Zeevaart verheugd over advies Van Vollenhoven bestrijding piraterij

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en Nautilus International kunnen zich prima vinden in de conclusies van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) waarvan de heer Prof. Mr. Van Vollenhoven voorzitter is.
SMVP concludeert op basis van een studie van Prof. Mr.Knoops dat de inzet van gewapende private beveiligers aan boord van schepen onder Koninkrijksvlag onder voorwaarden mogelijk moet zijn.

Uitgangspunt van het rapport Van Vollenhoven/Knoops is dat de Staat haar burgers moet beschermen. ‘De positieve verplichting van de Staat brengt met zich mede dat ook voor reders die onder de Nederlandse vlag varen op de Staat de verplichting rust om de veiligheid en het recht op leven van deze personen te garanderen’.

Wanneer de Staat niet aan deze verplichting kan voldoen, kan de Staat besluiten het geweldsmonopolie dat aan haar toebehoort te doorbreken. Daarnaast hebben reders het recht op zelfverdediging op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het rapport Knoops. Dit betekent dat reders gewapende private beveiligers kunnen inzetten, die over effectieve bewapeningsmogelijkheden dienen te beschikken. Gezien de beperkte capaciteit van de Nederlandse marine en het enorme gebied waarin piraten actief zijn, is inzet van gewapende private beveiligers onontkoombaar volgens de sociale partners. Hiermee volgt Nederland dan andere landen, in Europa en daarbuiten. Het dreigend uitvlaggen van schepen, met alle sociale en economische consequenties, wordt hierdoor voorkomen.

De inzet van gewapende private beveiligers aan boord van schepen dient evenwel aan strikte voorwaarden en regels te worden verbonden, waarvoor ook de sociale partners in de zeevaart altijd gepleit hebben. Gedacht kan worden aan een duidelijk mandaat en protocol, waardoor toetsing door het Openbaar Ministerie van een verdedigingsactie achteraf mogelijk is. Op deze wijze blijft de Staat eindverantwoordelijk voor de uitoefening van haar beschermingstaak.

Bron: ANP, 01-09-2011;