Dubbel verende opstelling reduceert motortrillingen nog beter

Rubber Design uit Heerjansdam heeft onlangs een succesvol project afgerond waarbij de eisen ten aanzien van de trillingreductie voor de generatorsets op een luxe jacht extreem hoog gesteld lagen. De combinatie van ervaring en de specifiek ontwikkelde tools resulteerde in een oplossing waarmee aan de gestelde eisen is voldaan en de motortrillingen door middel van een dubbel verende opstelling nog beter gereduceerd zijn.

Als specialist op het gebied van trillingdemping weet Rubber Design als geen ander hoe een geluidsreductie moet worden gerealiseerd. Motoren aan boord van schepen kunnen aanzienlijke trillingen in het schip veroorzaken. Buiten het feit dat hierdoor vermoeiingsbreuken kunnen ontstaan zorgen deze trillingen ook vaak voor geluidsproblemen in de accommodaties. Deze problemen zijn te reduceren door de trillingen te isoleren.

Dubbele laag trillingdempers
De normale oplossing om het geluidsniveau te reduceren is het plaatsen van de motoren op één laag trillingdempers. In dit specifieke geval bleek dit niet afdoende te zijn om aan de gestelde eisen te voldoen. Daarom is gekozen voor het toepassen van een dubbele laag trillingdempers (type RD3-serie en RD2-serie) waartussen een bepaalde massa is aangebracht. Uiteindelijk resulteerde dit in een situatie waar het constructiegeluidsniveau in de band van de cilinderontsteek frequentie van 117 dB werd gereduceerd tot ongeveer 55 dB; ruim onder de gestelde eisen van de opdrachtgever.

Omdat de behaalde geluidsreductie van gemiddeld 56 dB praktisch het maximale is van hetgeen haalbaar is met een dubbel verende opstelling, was het extra belangrijk om tot een goed ontwerp te komen voor eigenfrequenties en impedantie van de tussenmassa en de ligging van de eigenfrequenties van de opstelling. Een onafhankelijke keuringsinstantie heeft de trillingsniveaus bij maximum toerental van de opstelling gemeten op een proefstand. Deze bevindingen waren voldoende voor vrijgave van de dubbel verende opstelling voor inbouw in het luxe jacht.

De dubbel verende opstelling zal in de toekomst ook op meerdere scheepstypen toegepast worden.

Wenst u meer informatie:
Rubber Design B.V. – Industrieweg 21 – Postbus 15 – 2995 ZG Heerjansdam – Tel.: 078 677 87 78 – Fax: 078 677 10 38 – [email protected] – www.rubberdesign.nl

Bron: Rubber Design, 15-02-2007;