Brandtest garandeert uniforme afdichting

Naar aanleiding van vragen uit de markt heeft Beele Engineering recent het RISE-systeem in een vernieuwde configuratie succesvol onderworpen aan een A-60 brandtest. De test werd uitgevoerd op een doorvoering met glasvezelversterkte kunststofbuis; een doorvoerlengte van 200 mm en zonder isolatie aan de aan vuur blootgestelde zijde.

Tot voor kort werd voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen voor glasvezelversterkte kunststofbuizen gebruik gemaakt van zogenaamde RISE-strippen. Deze werden om de buis bevestigd waarna de overgebleven open ruimte in de doorvoering werd opgevuld en afgedicht met RISE-slangdelen.

Tijdens de recente brandtest werd alleen gebruik gemaakt van de opvulslangdelen. De test, die werd bijgewoond door Bureau Veritas, werd met succes afgerond waardoor de RISE-strippen voor deze applicatie overbodig zijn geworden. Op korte termijn wordt een aanpassing van het MED-certificaat (Marine Equipment Directive) verwacht. Daarmee kan één en dezelfde RISE-configuratie en een uniforme doorvoerlengte van 200 mm worden aangehouden voor metalen én glasvezelversterkte kunststofbuizen. Op deze manier kan het materiaalbeheer op locatie verder worden vereenvoudigd.

Het RISE-systeem van Beele Engineering te Aalten is ontwikkeld voor het brandwerend en gas- en waterdicht afdichten van kabel- en buisdoorvoeringen. Het systeem combineert optimale brandveiligheid met een gebruiksvriendelijke en snelle verwerking. De korte installatietijden zijn te danken aan het systeemontwerp, dat bestaat uit brandbestendige beschermslangen en brandbestendige, waterafstotende en gasdichte FIWA-kit. Uniek aan het systeem is dat de slangdelen en de kit bij verhitting of blootstelling aan vuur expanderen tot ca. het vijf- tot tienvoudige van het oorspronkelijke volume. Hierdoor worden een volledige afdichting en bescherming tegen vuur, hitte en giftige en corrosieve gassen gewaarborgd.

Bron: Rise systems, 13-02-2007;