Radio Holland start 90-jarig jubileum jaar

6 december jl. vierde Radio Holland Group (Rotterdam) haar 90-jarig jubileum in de maritieme industrie. Het bedrijf werd in 1916 in Amsterdam opgericht als de “Nederlandsche Telegraafmaatschappij Radio-Holland door een groep Nederlandse reders die het belang van radiocommunicatie voor de veiligheid en de efficiëntie van de scheepvaart inzagen. Radio Holland begon met het installeren van radio stations aan boord van Nederlandse koopvaardij schepen. Tot in de jaren negentig jaren had Radio Holland ook vele radio-officieren in dienst, die het radio station aan boord bemande en de apparatuur bediende. In de beginperiode werd vooral gebruik gemaakt van de morsesleutel om berichten te verzenden. Na de eerste wereldoorlog richtte Radio Holland een speciale school in Amsterdam op, die de opleiding van deze radio-officieren verzorgde. In het begin van de jaren negentig, toen de functie van radio-officier aan boord verdween, werden veel van deze radio-officieren in verschillende functies binnen de Radio Holland organisatie te werk gesteld. In functies als technicus of inkoper kunnen deze specialisten hun expertise in maritieme elektronica goed benutten.

Na de eerste pioniersjaren breidde Radio Holland al snel uit buiten Nederland, beginnend in Nederlands Indië in de jaren 20 en Curaçao in de 30-er jaren. In de 70-er en 80-er jaren werd het netwerk verder uitgebreid met vestigingen in bijvoorbeeld Hong Kong, Singapore, de Verenigde Staten, het Midden Oosten en Afrika.

Vandaag de dag is Radio Holland een bekende naam in de maritieme industrie met een wereldwijd netwerk van 54 eigen vestigingen. Radio Holland heeft een speciale historische stichting, Stichting Historisch Materiaal Radio-Holland, die als doel heeft de unieke collectie van antieke communicatie en nautische apparatuur te restaureren en te conserveren. De Stichting heeft naast de historische apparatuur een unieke collectie van oude maritieme publicaties en foto’s. De vrijwilligers van deze stichting (de meeste van hen zijn oud-Radio Holland medewerkers) bieden musea de gelegenheid om deze historische apparatuur tentoon te stellen, bijvoorbeeld een radio station zoals die aan het begin van de vorige eeuw werd gebruikt.

Dé Slager, CEO van de Radio Holland Group: “Op 6 december 1916 werd de Nederlandsche Telegraafmaatschappij “Radio-Holland” opgericht. Op zichzelf is 90 jaar niet een getal dat een jubileum viering met zich mee brengt. Echter denk ik dat het meer dan gerechtvaardigd is om tenminste terug te kijken naar de start van ons bedrijf op 6 december 1916. Sinds die tijd is er veel gebeurd, en dat is niet alleen een verandering in aandeelhouders. De hele markt is overgeschakeld van draadloze telegrafie naar satellietcommunicatie. Wij hebben een sterke positie veroverd in onze maritieme markt en dit hebben we mede te danken onze voorgangers. Zij waren het die aan de wieg van het bedrijf stonden en het bedrijf groot hebben gemaakt. Ook ons personeel wil ik bedanken, zonder hun inzet zouden we niet succesvol zijn. Vandaag kunnen we met veel plezier werken voor een sterk bedrijf met een fantastische positie in de markt en een ongeëvenaard wereldwijd netwerk! Ik kijk uit naar ons 100-jarig jubileum!”

Profiel van de Radio Holland Group
De Radio Holland Group, opgericht in 1916, is een product- en fabrikant-onafhankelijke internationaal opererende maritieme specialist op het gebied van satelliet- en radiocommunicatie, automatisering, observatie en navigatie systemen. Andere activiteiten omvatten veiligheidssystemen aan boord van schepen, computer netwerken en “airtime” voor satellietcommunicatie. Door haar wereldwijde netwerk van eigen kantoren heeft de Radio Holland Group een unieke positie in de scheepvaartindustrie op het gebied van service en after-sales activiteiten. Sinds mei 2006 is de Radio Holland Group onderdeel van Imtech N.V., een bekende Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met meer dan 15,000 werknemers realiseert Imtech een jaaromzet van ongeveer 2,5 miljard euro. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX) en de Next 150 index.

Het hoofdkantoor van de Radio Holland Group is gevestigd in Rotterdam en het bedrijf heeft een netwerk van meer dan 50 kantoren langs de belangrijkste scheepvaartroutes. Dit netwerk garandeert een wereldwijde dekking en is de kracht van de Radio Holland Group. Hierdoor wordt service snel en efficiënt gerealiseerd, waar de klant dit ook nodig heeft. Satelliet airtime is een snel groeiende bedrijfactiviteit die aangeboden wordt onder het airtime merk Radio Holland Connect. In 2005 realiseerde de Radio Holland Group met 750 maritieme specialisten een omzet van 157 miljoen euro. Voor meer informatie, www.radiohollandgroup.com en www.imtech.nl.

Bron: Radio Holland Group, 03-01-2007;