Zeven maanden en 77.000 ton olie verder

Rotterdam – De ramp met de olietanker Prestige, november vorig jaar, is alweer in de vergetelheid geraakt. Maar het opruimen van de olie aan de Noord-Spaanse en Portugese kust is nog in volle gang. Daarbij speelt Abelló Linde, zusteronderneming van Hoek Loos, een opvallende rol. De Spanjaarden maken gebruik van de techniek van droogijskorrels (CryoPellets) die wordt gebruikt in onder meer de auto-industrie en de grafische industrie.


De Prestige liet een oliespoor achter van zevenendertig kilometer lang en tweehonderd meter breed, en verloor vierduizend ton olie. Dit leidde tot bijna 2.900 kilometer vervuild strand. Het probleem bij het reinigen zit hem het echter niet zo zeer in het schoonmaken van zandstranden. Het wegscheppen van de olielaag is arbeidsintensief, maar niet ingewikkeld. Het reinigen van rotsen en stenen bezorgde de schoonmaakploegen echter veel hoofdbrekens. Totdat een slimme Spanjaard op het idee kwam om Hoek Loos droogijsstraalmachines te gebruiken.


,,Het zal ongetwijfeld iemand geweest zijn die deze techniek uit een andere bedrijfstak kende,” veronderstelt P.J. Krabbendam, manager bij Hoek Loos CryoClean. Hij legt uit dat de korrels bestaan uit koolzuurgas bij een temperatuur van min 78,5 graden Celsius, in zwaar bevroren toestand dus. Eerst worden de korrels (‘pellets’) in een straalpistool met perslucht op hoge snelheid gebracht. Ze schieten vervolgens door de olielaag heen en drukken dan als gas de olie van de rotsen. De olie verhardt hierbij door de plaatselijke afkoeling, vliegt daardoor als brokstuk vooruit en is later gemakkelijk te verwijderen.


Bij dit ‘bombardement’ met de droogijskorrels vervijfhonderdvoudigt het volume door de overgang van vaste koolzuur naar koolzuurgas, waardoor de rotsen schoon achterblijven.


,,Je verwijdert de vette substantie,” zegt Krabbendam. ,,Je verplaatst de olie net zo lang tot het spul op zand of een plastic onderlaag ligt, waarna je het gemakkelijk kunt verwijderen”.Sinds half april zijn tevens ruim driehonderd water-straalmachines ingezet. Toch geeft de lokale overheid op sommige plaatsen de voorkeur aan een natuurlijke schoonmaakbeurt; daar worden rotsen geplaatst binnen het bereik van de golfslag, die dan samen met de zilte zeelucht door de jaren heen zorgen voor de reiniging.


Het stralen van de rotsen met droogijs gebeurt met in Nederland ontwikkelde machines. Hoek Loos heeft vijfentwintig van deze machines geleverd aan de Spanjaarden, die naar verwachting nog vier tot zes maanden bezig zijn met de schoonmaak. De benodigde CryoPellets worden geleverd door Abelló Linde, een zusterbedrijf van Hoek Loos.

Bron: Rotterdams Dagblad, 13-06-2003;